top of page

Concepten vakdisciplines

 
Documentaire
  • 8 beelden

  • Stilte van de stad

 

Wanneer je door de Rotterdamse straten loopt, merk je dat iedereen zo in zijn eigen wereld leeft. Tegenwoordig is de maatschappij een stuk individualistischer geworden en maak je minder snel contact met vreemden. Steeds meer zijn hoofden naar beneden gericht, op het schermpje van zijn/haar display. Deze verandering is vooral zichtbaar op plekken die vroeger gezien werden als ‘sociale plekken’, als het (metro)station.

 

  • Introductie shot                                                               Centraal station

  • Medium shot (ingezoomd locatie)                                 Klok + haast ingezoomd

  • Close up/portret                                                              Kop telefoon

  • Interactie (tussen mensen onderling)                           Langs elkaar heen lopend/telefoon

  • Signature shot (beste beeld, duidelijk verhaal)           ...           

  • Sequence: serie (3) opeenvolging actie                        Wachten, mensen uit, trein in

  • Clincher: duidelijk afgelopen beeld                               deuren dicht

 

 

Portret
  • Tweeluik

  • Close up (hoofd)

  • Leefomgeving (poserend)

 

Voor de portretopdracht heb ik gekozen om een houthakker in zijn natuurlijke habitat te fotograferen. 

 

Technischplan

Ik wil dat de omgeving van de twee foto’s met elkaar overeen komen. De close-up moet dezelfde sfeer uitstralen als het poserende portret met leefomgeving. Voor de close-up heb ik gekozen voor een onscherpe achtergrond om meer diepte te creëren. Deze diepte wilde ik in het totaalbeeld laten zien door de planten aan de voorgrond onscherp te laten. 

 

Licht keuze

Ik ga werken met daglicht (gelet op het juiste moment van de dag). Vooraf ben ik op locatie geweest en heb ik rekening gehouden met de zonkant. Wél moest er gelet worden op de houding van de geportretteerde om donkere plekken rondom ogen te voorkomen. 

 

Mode
  • Drieluik wit kledingstuk

  • Rekening met doelgroep (tijdschrift)

 

Plan van Aanpak

Voor de modeopdracht kies ik een witte pluizige bondjas. Door buiten te fotograferen wil ik het speelse karakter van de bondjas naar voren brengen. Pluizig en stoer zijn kernwaarden waar ik rekening mee ga houden tijdens het fotograferen. Het stoere karakter van de foto sluit goed aan bij het tijdschrift de ELLE. 

 

Mijn model zal buiten gefotografeerd worden en ook zal er natuurlijk licht gebruikt worden. Door in een steeg te gaan staan en op het juiste moment van de dag te fotograferen, creëer je een mooie lichtinval van de zijkant op het model, waardoor de achtergrond in de schaduw gehouden wordt en het model opgelicht wordt. 

 

Om het speelse en onderscheidende karakter van het blad door te voeren in de fotografie heb ik gekozen voor speelse houdingen en strakke composities. Het contrastrijke karakter moet niet alleen naar voren komen qua belichting, maar ook in de houdeningen van het model moet dit zijn af te lezen. 

 

 

Reclame
  • Advertentie ‘ik & mijn plant, mooi wat bloemen doen’.

  • Studio stilleven bloem

  • Locatieportret

 

Bij een creatief beroep is het fijn als je je tijdens een drukke werkweek omringt bent door rust en inspiratie. Door een levendige omgeving worden mensen geprikkeld om zelf creatiever na te gaan denken. De positieve invloed van de natuur, komt namelijk door de gevarieerde vormen van de planten en bloemen. Planten hebben dus een positief effect op de productiviteit en creativiteit. Als we werken in een omgeving vol natuur, zal de natuur je inspireren en bijdragen tot creativiteit. 

 

Plan van aanpak

Het stilleven van de muntplant wordt gefotografeerd in de studio door middel van de snoot. Het licht reflecteerd de plant in het plexiglas, waarop de plant staat. Dit donkere effect zal doorgevoerd moeten worden in het locatieportret. Het reflecterende karakter zal ook te zien zijn in de lakzwarte piano. 

 

Het locatieportret zal er als volgt uit zien: 

Aan de voorgrond wordt de plant als een soort stilleven weergegeven. Op de achtergrond speelt de pianist op zijn piano. Door gebrek aan verlichting, zal de piano voor het raam geplaatst worden en het 'stilleven' verlicht worden met een bouwlamp. Wat belangrijk is: het verschil in kleurzweem eruit halen. 

 

 

Architectuur
  • Drieluik

  • Buitenkant, binnenkant, materiaal

 

Plan van Aanpak

Er zal worden gefotografeerd vanuit verschillende standpunten. Het centraal station is gelegen in Rotterdam en bestaat voornamelijk uit glas. Door middel van symmetrie en strakke lijnen zal het centraal station in beeld worden gebracht. Doordat het een glazen gebouw is, betekend dit dat er genoeg licht is om mee te fotograferen. Belangrijk is dat de buitenkant van het gebouw wordt gefotografeerd met een kleine diafragma opening, zodat het meeste scherp op de foto staat. 

 

 

Landschap
  • 4 tot 6 beelden waar landschap een relatie heeft met geschiedenis

 

Eerste Nederlandse oorlogsvloot

De stad Veere kan worden beschouwd als het begin van de Nederlandse zeemacht. In Veere herinnert een aantal monumenten aan de tijd dat hier de oorlogsvloot lag. Met de uitvaardiging van de Ordonnantie op de Admiraliteit door Maximiliaan van Oostenrijk in 1488 werd een permanente marine organisatie voor alle Nederlanden gesticht. Deze Admiraliteit der Nederlanden werd vanuit Veere geleid door opeenvolgende Heren van Veere.

 

Op 8 januari 1488 werd in Veere de Ordonnantie op de Admiraliteit ondertekend. Hierin werd het geweld op zee aan regels gebonden. Dit was nodig voor het veroveren van schepen.

 

Maximiliaan van Oostenrijk (keizer van het Duitse rijk en heer der Nederlanden) vaardigde de Ordonnantie op de Admiraliteit uit. Sindsdien beschikten de Nederlanden over een formele organisatie van de zeestrijdkrachten. Veere was de eerste Admiraliteit van de Nederlanden.

 

Ik heb ervoor gekozen om landschap fotografie niet uit te voeren. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page